BlackFriday – Bitumiperjantai

Tänään on kansainvälinen juhlapäivä, Black Friday. Infrasankareiden tekemän vapaan suomennoksen mukaan kyseessä on Bitumiperjantai. Bitumi on tärkeä raaka-aine asfaltin valmistamisessa, ja juhlan tarkoitus onkin tuoda esiin tuolla mustalla ihmeaineella, asfaltilla, tehdyn päällystämisen merkitystä.

Asfaltointi saattaa pikaisesti ajateltuna kuulostaa helpolta ja yksinkertaiselta. Siinähän vaan levitetään seosta, ja ajetaan jyrällä yli. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Vai tiedätkö, miten toimii asfaltin kierrättäminen tien päällä?

Jännittävimpiä kohteita ovat mm. lentokentät ja moottoriradat. Niiden päällystämisessä tulee olla erityisen tarkkana. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitoradan päällystämiseen kului yli 2500 kuorma-autollista asfalttia. Sitä levitettiin yli 20cm paksuudelta, sillä sen tulee kestää lentokoneiden lähes 300 tonnin massa. Ymmärrettävästi onkin tärkeää, että levittäminen tehdään hyvin – ja huolehditaan samalla mm. vesien kulkeutumisesta pois kiitoradalta. 

Moottoriradoilla taas tärkeää on kestämisen lisäksi seoksen tasaisuus ja kitka. Esimerkiksi Alastaron moottoriradan pinnoite uusittiin 2018 kesäkaudelle. Päällystäminen vaati paljon tutkimusta ja ennakkotyötä, jotta se saatiin onnistumaan. Uuden päällysteen takia radalla rikottiinkin useita ennätyksiä; tasainen pinta ja huippupito varmisti sen. Nälkä kasvaa kuitenkin syödessä, ja ensi kesälle rata pinnoitetaan uudestaan – vain koska Infrasankarit haluavat tehdä parasta mahdollista jälkeä.

Lue lisää Alastaron moottoriradan päällystämisestä, ja katsasta alta, miten asfalttiremixerillä tehdään uutta pintaa! 

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uskomattomat-suomilaatukriteerit-edes-rataennatykset-eivat-riittaneet-alastaron-radan-pinnoite-uusitaan-taas/ae3d4161-84ce-3bc7-9a62-d787c2cd9705

 

Mikäli  Bitumiperjantai herätti sinussakin positiivisia tunteita, sinun kannattaa harkita uraa asfaltointityön parissa. Työ sisältää luonnollisesti reissaamista, ja kesäaikaan työtä on paljon. Vastapainoksi taas saat mahdollisuuden pitkiin vapaisiin talven aikana – se mahdollistaa paljon asioita, joita ei muissa hommissa voi toteuttaa.

 

PS. Kipin kapin kaupoille Bitumiperjantain kunniaksi. Olemme laittaneet kulkuväylät valmiiksi sinua varten. Muistetaan kuitenkin, että mitä ikinä ostetaankaan Bitumiperjantain tarjouksista, pakkausmateriaalit sekä mahdollisesti vanhat vastaavat tuotteet tulee kierrättää oikein. Mekin kierrätämme asfaltin sen tullessa käyttöikänsä päähän: asfaltti on sataprosenttisesti kierrätettävä tuote.